Geplaatst op Geef een reactie

American Curl

De American Curl in het kort:

  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Gewicht: 3-5 kg
  • Kleur: alle voorkomende kleuren
  • Karakter: lief, zacht aardig en ondernemend.
  • Leeftijd: 10-12 jaar

Ontstaan van de American Curl

De typische gekrulde oren zijn ontstaan uit een natuurlijke mutatie. In 1981 werd een kitten gevonden dat deze bijzondere oren bezat, toen zij volwassen was kreeg zij een nestje en alle geboren kittens hadden deze typische kruloren.

Uiteindelijk werd er besloten om een nieuw ras te ontwikkelen en in 1993 is deze erkend door de CFA. Tot 2010 mochten er nog uitkruisingen plaatsvinden om een gezond en sterk ras op te bouwen. Er is besloten om deze uitkruising alleen te doen met niet raskatten.

De keuze hiervoor was dat er dan de kans op erfelijke ziektes zo klein mogelijk zou worden gehouden en om toch de genenpool uit te breiden.

Het karakter

Over het algemeen wordt er gezegd dat de Amerikaanse Curl een lieve, zachtaardige kat is. Mensgericht, vriendelijk en met een groot aanpassingsvermogen. Ook zijn ze sociaal en is het geen probleem voor ze om samen te leven met andere katten, honden of kinderen.

Echter, is de Amerikaanse Curl een heel jong ras. Hierdoor is het lastig om de precieze rastypische karaktereigenschappen te beschrijven.

Uiterlijk

Lichaam

Deze katten zijn goed geproportioneerd. Ze zijn eerder slank dan massief. De staart van de Amerikaanse Curl is wijd aan de basis en loopt smaller toe. De poten zijn in verhouding met het lichaam. Het beendergestel is niet te fijn en niet te grof.

Kop

Het hoofd is wigvormig en iets langer dan breed. De neus is gemiddeld van lengte, de snuit is afgerond en heeft een stevige kin.

De oren, het belangrijkste kenmerk van de Curl, mogen nooit hoekig zijn. De mooi afgeronde oren hebben een krul die in een cirkelvormige boog loopt. De oren zijn gemiddeld van grote en zijn wijd en open aan de basis.

De ogen zijn walnootvormig, staat redelijk wijd uit elkaar en horen enigzinds schuin te staan.

Vacht

De langharige katten hebben een zijdezachte, aanliggende halflange vacht. Ze hebben geen, of nauwelijks ondervacht en een volle pluimstaart.

De kortharige katten hebben ook een zijdezachte vacht, die goed aanligt en niet pluche aanvoelt. Ook kortharen hebben weinig tot geen ondervacht.

Kleuren en patronen

Bij de Amerikaanse Curl wordt nauwelijks op kleur gefokt. Hierdoor komen ze in praktisch alle kleuren patronen voor.

Verzorging

De vacht is eenvoudig in onderhoud, wekelijks borstelen en in de rui periode iets vaker. Het is wel aan te raden om de oorgangen goed in de gaten te houden. Doordat de oren openstaan is het mogelijk dat er vuil in terecht komt. Maak de oren schoon met een oorcleaner voor katten

Gezondheid

Door het uitkruisen met niet-raskatten wordt geprobeerd erfelijke aandoeningen buiten de deur te houden. Er is onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen met betrekking tot de gekrulde oren, hieruit is gebleken dat de gekrulde oren geen enkel risico vormen voor de gezondheid van de Amerikaanse Curl.

Bekijk ook dit filmpje van Animal Planet – Cats 101 over de American Curl!

Disclaimer:
Elk dier heeft zijn eigen persoonlijkheid en gezondheid. Deze kunnen afwijken van de hierboven staande tekst en van de rasstandaard. Diertastisch is hiervoor op geen enkele manier aansprakelijk. Bij twijfel neem dan altijd contact op met een deskundige zoals een dierenarts of gedragstherapeut.

Heb je nog waardevolle toevoegingen of geweldige foto’s? Ik zal je heel dankbaar zijn en belonen met een leuke kortingscode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *